Thursday, 3 January 2013

Mindset Kahwin

3 sebab yang utamanya perlu ada dalam mindset anda apabila berfikir tentang perkahwinan-apabila hendak berkahwin...ialah untuk  :(1) Perbanyakan Jumlah Ummat Islam dan beri kegembiraan kepada Rasulullah SAW

MasyaAllah.

Mulianya tujuan ini. Hal ini dinyatakan oleh baginda Rasulullah SAW dalam sabdanya yang bermaksud :

“ Nikah adalah sunnahku. Maka barang siapa yang tidak mengamalkan sunnahku bererti dia bukan termasuk golonganku. Menikahlah kalian, kerana sesungguhnya aku berharap memiliki jumlah umat yang banyak melalui kalian di antara umat-umat lainya pada hari Kiamat kelak.”

Riwayat oleh Ibnu Majah daripada Aisyah RA.

Rasulullah SAW mempunyai hasrat dan cita-cita yang murni. Tidakkah kita mahu menjadi insan-insan yang akan merealisasikan hasrat murni baginda ini?

Terpancar cahaya kegembiraan di raut wajah baginda jika impian ini sama-sama kita bumikan.

Ayuh, bernikah dan banyakan zuriat!
(2) Memelihara Dan Dekatkan diri kepada Allah SWT

Saya teringat suatu masa ketika belajar – ada beberapa pasangan rakan yang berkahwin muda. Lalu, saya Tanya apa yang dirasai setelah bernikah?

Jawab mereka : “ Tenang dan semakin khusyuk solat!”

Alangkah mulianya manusia yang memelihara kehormatan dirinya dengan jalan-jalan yang suci dan murni. Pernikahan adalah suatu ibadah yang halal, suci dan bersih. Melaluinya, hati kita akan tenang, tenteram dan bahagia.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :

“ Dan pada kemaluan salah seorang daripada kalian terdapat sedekah. Mereka bertanya, “ Wahai Rasulullah, bagaimana boleh salah seorang kami memuaskan syahwatnya kemudian dia mendapat pahala?”

Baginda menjawab :

“ Tidakkah kalian melihat apabila dia menyalurkannya pada sesuatu yang haram bukahkah dia mendapat dosa? Maka demikian pula apabila dia menyalurkannya pada sesuatu yang halal, dia akan mendapat pahala.”

Riwayat oleh Muslim, An-Nasai’ dan Ahmad.

Itulah kemanisan dan kenikmatan bahawa sesiapa yang memelihara kesucian diri dengan jalan yang jernih lagi halal.

Anda? Bila lagi?
(3) Membangunkan Generasi Muslim

Ya.

Membangunkan Sebuah Generasi.

Kita bernikah untuk membangun generasi. Satu generasi yang akan menegakan dan mendaulatkan Islam. MasyaAllah, hebat hasrat, cita-cita dan impian ini. Dalam berhubungan intim, seharusnya kita berniat untuk mendapatkan anak yang soleh.

Anak adalah anugerah, kurniaan dan pemberian Allah SWT. Dan yang lebih membahagiakan lagi jika dikurniakan anak yang soleh. Tugas dan amanah ibu bapa ialah mempersiapkan anak-anak menjadi calon Syurga Allah SWT.

Inilah tugas utama kita. Dan, hal ini harus menjadi agenda dalam membina rumah tangga.

Berkahwin atau bernikah bukannya satu amal yang kecil atau kerdil tetapi ia adalah amalan yang besar dan mempunyai impaknya kepada kehidupan kita sebagai hamba Allah SWT.Penutup : Bernikah, bersama, berjuang dan berbahagia hingga ke Syurga.

Tekad bersama.

Alam rumah tangga dipenuh pelbagai warna-warni. Lantaran itu, jika tujuan dan matlamatnya bersih dan murni – insyaAllah ianya akan berada dalam naungan keberkahan Allah SWT. Kebersamaan, keselarasan dan kesefahaman antara kedua pasangan – suami isteri – sangat-sangat penting dalam menjayakan hasrat murni pernikahan Islami.

Justeru, bernikah bukan hanya gambaran keseronokan, keceriaan dan happy yang berpanjangan tetapi ia adalah sebuah kebersamaan, perjuangan dan kesepakatan untuk berlumba menuju Syurga.

Tidakkah kita ingin bersama pasangan yang dicintai di dunia sehingga ke Syurga?

Jika – ya. Pilihlah untuk memulakan “sesuatu” hari ini dan sekarang juga!Bernikah + Bersama + Berjuang + Sehaluan = Berbahagia Dunia Akhirat


Sumber: Langit Ilahi~Brohamzah

No comments:

Post a Comment