Wednesday, 28 November 2012

Semangat dan KefahamanSemangat, Boikot dan Kefahaman


Apabila isu Palestin kembali hangat, saya melihat suatu elemen yang perlu dimuhasabah dengan teliti iaitu semangat. Di kalangan kita sememangnya bersemangat apabila memperkatakan kekejaman yang dilakukan oleh rejim Zionis di Israel terhadap penduduk Palestin. Semuanya bernada semangat.


Dalam kita bersemangat mengutuk kekejaman yang dilakukan oleh rejim Zionis tetapi pada masa yang orang yang sama juga menyuburkan lagi kekejaman yang dilakukan oleh rejim Zionis di Israel. Ini boleh dilihat dengan jelas dalam persoalan usaha boikot.


"Memang tak guna betul rejim Zionis. Habis terkorban penduduk Palestin dibedil peluru berpandu," ucap seorang anak muda sambil meminum kopi di Restoran Starbuck.


"Tak berhati perut betul rejim Zionis. Anak kecil yang tidak berdosa pun turut dibom. Memang hati binatang betul. Teruk daripada binatang lagi," ucap seorang gadis sambil mengunyah-ngunyah burger di Restoran McDonald.

Semangat Boikot

Bersemangat itu suatu yang bagus. Sebagai manusia, suatu semangat itu boleh dikatakan sebagai peledak kepada usaha yang besar. Namun, semangat itu mesti diluruskan dengan kefahaman yang jelas dari masa ke semasa.


"Dengar kata Mark Zuckernberg membekalkan dana kepada Israel. Jadi Facebook ni pun kena boikot juga ke?" soal salah seorang pengguna Facebook.


Apabila saya melihat soalan ini wujud, maka saya memikirkan untuk menulis serba sedikit mengenai boikot supaya usaha boikot ini lebih menonjolkan kebijaksanaan umat Islam, menyentak kezaliman rejim Zionis dan terus istiqomah menjalankan usaha boikot. Untuk bahagian seterusnya, saya pecahkan fokus usaha boikot kepada 2 bahagian iaitu kehendak dan keperluan.Antara Kehendak dan Keperluan


Kehendak : Antara produk yang boleh kita kategorikan sebagai kehendak adalah seperti McDonald, Nestle', Starbuck, Coca-cola dan seumpamanya yang kebanyakkannya berbentuk makanan dan minuman. Kalau tidak dapat beli pun, masih banyak lagi produk lain yang dapat dijadikan sebagai inisiatif seperti Radix Cola, Kopi Orang Kampung dan sebagainya yang mudah diperolehi di pasaran. Bukannya mati pun kalau sebulan tak dapat makan burger McDonald.Keperluan : Antara produk yang boleh kita kategorikan sebagai keperluan adalah seperti Facebook, Google dan gajet-gajet elektronik yang lain. Ini memang sangat diperlukan untuk membolehkan kita mengakses maklumat yang berlaku mengenai umat Islam di seluruh dunia dan menjalankan usaha kesedaran terhadap apa yang berlaku kepada umat Islam. Gunakan kembali teknologi yang mereka hasilkan ini untuk membina kekuatan di kalangan umat Islam. Janganlah pula menjadikan teknologi mereka ini sebagai tempat untuk menyuburkan maksiat, lantas melemahkan lagi perjuangan umat Islam.


Elok kiranya kita merenung kembali surat Saidina Umar kepada Saad bin Abi Waqqas :"Aku memerintahkan kepadamu dan mereka yang bersama-sama mu (tentera Islam) supaya menjauhkan diri daripada maksiat. Kerana sesungguhnya dosa-dosa yang dilakukan oleh tentera Islam lebih aku takuti daripada musuh-musuh Islam.

Sesungguhnya orang Islam telah mendapat pertolongan daripada Allah s.w.t. disebabkan oleh kemaksiatan yang dilakukan oleh pihak musuh. Jika bukan kerana hal itu, nescaya tidak ada lagi orang Islam pada kekuatannya.

Bilangan tentera kita tidak seramai bilangan tentera mereka. Kelengkapan senjata kita tidak sehebat kelengkapan senjata mereka. Maka, jika amalan maksiat dan tabiat kita sama dengan pihak musuh, nescaya kekuatan dan kemenangan akan menyebelahi pihak mereka."PROF MADYA DR HAFIDZI MOHD NOOR

Ini sebahagian daripada ulasan PROF MADYA DR HAFIDZI MOHD NOOR (Pengerusi Aqsa Syarif) :


"Berkaitan kenyataan McD Malaysia. McD Malaysia membayar franchisee fees kpd McD Corp USA. Ada puluhan ribu restoran McD di seluruh dunia. Walaupun setiap dari Restoran McD ini menyumbang sebanyak 5% dari revenue, mereka ini sudah berjumlah ratusan juta USD (bahkan mungkin billion dollar). Oleh kerana McD konsisten menyumbang kepada ekonomi Israel sejak 30 tahun yang lalu, maka kita harus menyampaikan message yang tegas di seluruh dunia kepada semua negara di mana McD membuka cawangan.Jika setiap negara di mana McD beroperasi membuat disclaimer bahawa 'mereka tidak menyumbang kepada israel' bahkan mereka adalah syarikat berdaftar di negara masing-masing, maka boycott akan gagal dan McD Corporation US boleh meneruskan sokongan tidak berbelah bagi kepada Israel!


Tetapi jika setiap warga dunia mula memboikot operasi McD di negera masing-masing, maka ini akan menyampaikan message yang jelas supaya McD Corp US menghentikan sokongannya kpd Israel. Bayangkan jika kutipan dari yuran franchisee shj jumlahnya ratusan juta dollar sehari, berapa banyak jentera perang yang boleh dibeli oleh Israel dgn sumbangan McD bagi membunuh rakyat Palestin???


Kerana itu boycott adalah satu 'peperangan'.


Seruan boycott akan di counter oleh pihak musuh dgn mengatakan kami 'cawangan tempatan' dan kami hanya membayar cukai kpd kerajaan kita. Lagipun kami menyumbang kpd ekonomi negara dan menyediakan peluang pekerjaan kpd rakyat tempatan.


Jika semua negara membuat pengistiharan spt ini dan semua warga dunia terpedaya dgn seruan 'manis' ini, boycott akan gagal total. Tetapi apabila McD seberang laut menerima tempiasan dari polisi McD Corp yang membiayai israel, maka akhirnya McD Corp terpaksa berfikir lagi sebelum meneruskan sokongannya kpd zionis kerana keuntungan seberang lautnya mula menyusut.


Ingat boycott adalah peperangan dan musuh akan menggunakan hujjah 'yang masuk akal' untuk menggagalkan strategi boikot."

Nasib Pekerja McD

Tentang nasib pekerja McD pula -- saya kongsikan lagi: Ramai juga yang masih bertanya kenapa Boikot McD, bagaimana dgn nasib pekerja McD?
Saya cuba rumuskan jawapan yang boleh membantu.
Ini senario yang paling mungkin.

McD tidak akan terjejas dengan kempen boikot. Yang menurun mungkin market share sahaja. Makna kata jika market share McD dalam perniagaan makanan segera ialah 70% mungkin berkurangan beberapa % sahaja. (katakan tinggal 60%). McD akan terus beroperasi spt biasa kerana dia tak menanggung kerugian - cuma keuntungan terjejas sedikit (Kemungkinan pelbagai tawaran harga yang menarik dan strategi pengiklanan yang makin aggresif adalah isyarat bahawa 'kempen boikot' semakin menggigit).
Jadi pekerja McD bolih terus bekerja dan tidak akan hilang pekerjaan. Cuma masaalah mungkin timbul bagi pekerja McD yang terkesan dengan maklumat hubungan di antara McD dan Israel (McD tidak pernah menafikan hubungan ini meskipun kemnpen seruan boikot ini dilancarkan dari UK - diterajui oleh Inminds, UK). Mereka mungkin akan berhadapan dengan rasa bersalah - rasa bersalah ini didorong oleh iman atau rasa kemanusiaan. Ini soal hati, dan jika seseorang itu melakukan sesuatu yang berlawanan dengan 'conscience' (rasa hatinya) maka dia akan mengalami konflik jiwa - rasa serba salah. Untuk golongan pekerja McD dalam kategori ini jangan bimbang ada jalan keluar.


1. Dr Yusuf Qardhawi, ulama tersohor dan paling prihatin dalam isu palestin memberi panduan umum.
- Jangan berhenti kerana seseorang itu akan kehilangan punca pendapatan, apatah lagi jika dia ada tanggungan. Jika dia berhenti dalam keadaan tidak ada mata pencarian yang lain - dia telah melakukan kezaliman ke atas dirinya dan keluarganya. Fitnah berhenti bekerja di McD lebih besar kerana kehilangan mata pencarian.
- bagaimana utk mengelakkan ini? ikhtiarlah untuk mencari kerja lain yang menawarkan gaji yang setimpal atau lebih baik. Hanya setelah memperoleh peluang kerja dengan tawaran gaji yang serupa atau lebih baik barulah berhenti bekerja di McD.


- Bagaimanakah jika tidak dapat juga pekerjaan lain. Jawapannya teruskanlah bekerja di McD. Tetapi Allah itukan maha pemberi rezeki ar-Razzaq. Memohonlah kepada Allah Rabbul Jalil, DIA tahu isi hati kita dan DIA akan memberi jalan keluar kepada hamba-hambaNYA yang bertakwa dengan punca-punca rezeki yang tidakj disangka-sangka oleh hambaNYA (Bukankah kita yakin dengan 'ayat Seribu Dinar tu? Janganlah dijadikan hiasan sahaja tetapi tidak ada kesungguhan untuk menghayatinya).
Ramai juga yang bertanya untuk membela pekerja McD (yg jumlahnya 10,000 orang menurut satu sumber). Pekerja McD tidak perlu pembelaan sebenarnya - rezxeki mereka terjamin dengan jalan-jalan keluar yang digariskan di atas.


Lebih baiklah mereka mengenangkan nasib 1.7 penduduk Gaza, 3.5 juta penduduk Palestin di tebing Barat, 500,000 rakyat Palestin yang terkepung di Baitul Maqdis dan 5 juta rakyat Palestin di khemah-khemah pelarian di Lubnan, Syria, Jordan dan lain-lain tempat.


Di sini kita meriusaukan shabat-sahabat kita yang kehilangan mata pencarian di bumi bertuah Malaysia ini? Bagaimana dengan saudara-saudara kita di sana yang mungkin kehilangan nyawa, ibu-bapa dan anak-anak akibat dibunuh tanpa peri kemanusiaan. Dan jika dibiarkan hidup dinafikan pula hak yang paling asasi, makanan, minuman, ubat-ubatan, bahan api dan rumah untuk berteduh.
Semuga kita tidak berbalah lagi dalam isu ini. Kami mendoakan semua pekerja McD agar tenang dengan pilihan-pilihan yang ada. Ingatlah Allah tidak akan menganiaya anda disebabkan oleh kedudukan anda, Allah akan bantu anda jika anda bantu agama Allah.


"Tolonglah agama Allah, nescaya Allah akan menolong kamu dan meneguhkan kedudukan kamu di bumi"


*Semoga kita semua istiqomah menjalankan usaha boikot dan teruskan semangat kita asalkan dikukuhkan dengan kefahaman yang jelas dari masa ke semasa. Penulisan ini mungkin penuh dengan kelemahan. Tegurlah jika ada bahagian yang saya terlepas pandang.


CREDIT:  Dakwah Makan Dalam Hati

No comments:

Post a Comment