Thursday, 20 June 2013

Maka sabarlah.

"Maka sabarlah (wahai Muhammad) berhadapan hukum tuhanmu dan janganlah kamu taati orang yang berdosa dan yang kafir daripada kalangan mereka. Dan sebutlah nama tuhanmu pada waktu pagi dan petang."
- Surah al Insan: 24-25


Pengajaran ayat di atas:


1) SABAR menghadapi ketentuan Allah samada hukum qadari (seperti sabar dalam menerima kekalahan) atau hukum agama (seperti sabar dalam menunaikan kewajiban atau larangan Allah)

2) SABAR bukan bermaksud taat kepada orang yang zalim (melakukan dosa atau kufur). Sabar bererti redha dan tunduk kepada ketentuan Allah. Mentaati orang zalim pula menyalahi maksud sabar pada ketentuan Allah, bahkan ia bererti redha dan tunduk pada ketentuan makhluk.

3) Tidak harus melawan kezaliman dengan membuang sifat sabar pada ketentuan Allah. Sabar adalah sebahagian dan beriringan dengan penentangan terhadap kezaliman.

4) Sifat sabar lebih sukar dibina berbanding melawan kezaliman. Ia bermaksud membina kebaikan dalam diri sendiri. Melawan kezaliman bermaksud meruntuh orang lain yang melawan kebaikan. Membina lebih sukar daripada meruntuh.

5) Sifat SABAR mestilah dibina dengan ibadat zikir pada Allah. Zikir paling besar adalah solat 5 waktu.

6) Orang yang tidak mengingati Allah dan tidak sabar akan gagal walaupun berjaya menentang kezaliman. Ia hanyalah kejayaan meruntuh tanpa kejayaan membina balik.


Semoga bermanfaat.

-Sumber: Ustaz Nik Mohamad Abduh.Muka buku.

3 comments:

 1. salam.
  awak,tumpang lalu.
  kte nak promote sikit.
  kte ade jual aura white RM130 je.
  free postage + shaker + 5 free gift.
  kalau nak, contact kte ae.
  Diba 012 7009100

  boleh cek link ni:
  https://www.facebook.com/aurawhite.murah.3
  http://www.awananeonight.blogspot.com/

  tq :)

  ReplyDelete
 2. bersabar lah..kita hanya hamba yang lemah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. InsyaAllah.terima kasih sahabat ^___^

   Delete